Leonardyt
Źródłem minerałów i witamin dla człowieka powinny być dobrej jakości warzywa. Jednak aby roślina zaciągnęła minerał z gleby, najpierw bakterie muszą go przerobić w formę przyswajalną. Niestety ze względu na używanie pestycydów i nawozów sztucznych nasze gleby zostały wyjałowione z materii organicznej oraz bakterii, a ilość substancji odżywczych spadła według badań o 90 procent.
Leonardyt jest to frakcja węgla brunatnego utleniona bakteriami tlenowymi, którego spektrum działania jest bardzo szerokie. Jego głównym zadaniem jest odżywienie każdej komórki naszego ciała w ponad 70 minerałów, mikroelementów, 20 kwasów organicznych - niezbędnych do życia oraz elektrolitów i enzymów, przez co bierze czynny udział w procesie naprawy, regeneracji i odnowy komórkowej. Tak bogaty skład jest w stanie zastąpić kilkanaście innych suplementów. Należy pamiętać że suplementy pochodzenia chemicznego przyswajają się w zaledwie kilku procentach, natomiast substancje odżywcze leonardytu w niemalże 99 procentach ze względu na niska masę cząsteczkową -poprzez związanie minerałów i pierwiastków śladowych w kompleksach molekularnych, są idealne do wchłaniania i interakcji z żywymi komórkami. Dlatego wielu z nas doświadcza działania leonardytu już kilka chwil po spożyciu.
Posiada bardzo silny potencjał antyoksydacyjny, usuwa nadmiar wolnych rodników. Zmniejszenie stresu oksydacyjnego jest jednym z powodów widocznego wzrostu witalności.
Leonardyt posiada naturalna zdolność do wyprowadzania toksyn z komórek, jest również silnym chelatorem metali ciężkich.
Poprzez odżywienie organizmu na poziomie komórkowym pobudza system immunologiczny, przez co łatwiej pozbywamy się chorób. Korzystnie wpływa na układ trawienny i hormonalny regulując pracę wszystkich organów.
Oprócz wysoce skutecznego potencjału transportu substancji odżywczych, kwasy huminowe posiadają zdolność do uwrażliwiania błon komórkowych, zwiększając stopień absorpcji tych membran.
Wykaz kilku badań nad szerokim spektrum działania:
- Wpływ kwasów huminowych na czynności tarczycy, Tien-Shang Huang, Fung-Jou Lu, Chang-Wu Tsai, IJ Chopra, Journal of Endocrinological Investigation, November 1994, Volume 17, Issue 10, pp 787-791
- Właściwości przciwzapalne
A Mini Review, CEJ van Rensburg, Phytotherapy Research, Volume 29, Issue 6, June 2015, Strony 791-795.
- Wpływ na system immunologiczny
Syltie, P.W. (1985). Effects of very small amounts of highly active biological substances on plant growth. Biological Agriculture and Horticultures, 2, 245-269, and Research reports and studies, Appropriate Technology Ltd. Dallas, TX: Murray Sinks II of ATL (Publisher).
Absorción de oxígeno
- Detoksykacja organizmu
Christman, R.F., & Gjessing. E.T. (1983). Aquatic and terrestrial humic materials. The Butterworth Grove, Kent, England: Ann Arbor Science. Also: Prakash, A. (1961). Terrigenous organic matter and coastal phytoplankton fertility. In J.D. Costlow (Ed), Fertility of the sea, 2, 351-368. (Proceedings of an International Symposium on Fertility of the Sea, Seo Paulo, Brazil, London, and New York: Gordon and Breach Science).
- Wpływ na membrany komórkowe-
Rashid, M.A. (1985). Geochemistry of Marine Humic Substances. New York: Springer-Verlag.
- Poprawa transportu substancji odżywczych-
Christman, R.F., & Gjessing, E.T. (1983). Aquatic and terrestrial humic materials. The Butterworth Grove, Kent, England: Ann Arbor Science. Also: Prakish, A. (1971). Terrigenous organic matter and coastal phytoplankton fertility. In J.D. Costlow (Ed.), Fertility of the sea, 2, 351-368. (Proceedings of an International Symposium on Fertility of the Sea, Seo Paulo, Brazil, London, and New York: Gordon and Breach Science).
- właściwości antyoksydacyjne kwasów huminowych - Senesi, N., Chen, Y., & Schnitzer, M. (1977b). The role of humic acids in extracellular electron transport and chemical determination of pH in natural waters. Soil Biology and Biochemistry, 9, 397-403.